Saidatina Aisyah

BIODATA

Nama: Aisyah binti Abu Bakar As-Siddiq r.a

Gelaran: Al-Humaira (putih kemerah-merahan)

Tempat lahir: Mekkah al-Mukarramah

Tarikh lahir: 8 tahun sebelum hijrah:614M

Nama bapa:Abu Bakar Abu Quhafah

Nama Ibu:Ruman binti Umairah b Amir

Nama suami: Muhammad b Abdullah  (Rasulullah SAW)

Tarikh wafat: 17 Ramadhan tahun 58 hijrah

Tarikh perkahwinan:  Bulan Syawal, tahun 10 kenabian

Umur Wafat: 67 tahun

Tempat wafat dan di Maqamkan: al-Baqi’, Madinah al-Munawwarah

SIFAT MULIA

Bersungguh-sungguh menuntut ilmu:

Sejak kecil/zaman kanak-kanak menunjukkan minat yg dalam terhadap ilmu

Dermawan:

Sanggup menjual barang keperluannya  semata-maat membantu orang lain.

Taat dan tegas:

Taat dan patuh kepada ibu bapa dan suami.Tegas dan berani menegakkan kebenaran.

Sabar Cekal dan Tabah:

Tidak penah mengeluh walau menempuh pelbagai cabaran. Cekal dan tabah dalam menghadapi dugaan seperti fitnah dalam peristiwa “HadithulIfqun

SUMBANGAN

TAFSIR AL-QURAN:

-Memperkaya bidang tafsir al-quran

-Sering dijadikan tempat rujukan bagi para sahabat

KEWANITAAN:

-Memberi petua tentang agama terutama yang berkaitan dengan kewanitaan

-Seorang pejuang Islam yang bersama Rasulullah  dlm beberapa peperangan menentang musuh

HADIS :

-Banyak meriwayatkan hadis daripada Rasulullah . Sebanyak tidak kurang 1210 hadis telah diriwayatkannya


SIRAH

Wahyu Allah

Rasulullah Sallallahu Alaihi wa Sallam pernah bersabda,

“Aku bermimpi melihatmu dua kali atau tiga kali. Malaikat datang membawamu pada sehelai kain sutera, lalu malaikat itu berkata kepadaku, ’Ini adalah isterimu’. Lalu aku membuka kain penutup mukamu dan ternyata engkaulah orangnya”. Aisyah lantas menjawab,” Kalau hal ini dari Allah, Dia pasti akan membenarkannya” [HR Bukhari dan Muslim].

Beliaulah penyeri hidup Rasulullah selepas kewafatan Saidatina Khadijah radiallahu anha. Gaya lincahnya membuatkan Rasulullah sering terhibur. Kehidupan rumah tangga mereka dipenuhi suasana ceria, bahagia dan tenteram. Beliau amat bersungguh-sungguh dalam memupuk kasih sayang dan menarik perhatian Rasulullah. Perkara-perkara yang digemari Nabi Sallallahu Alaihi wa Sallam sangat diutamakannya. Beliau sering mencari-cari kesempatan merapatkan hubungan dengan keluarga baginda. Penampilan dirinya sentiasa dijaga agar kemas, cantik, harum dengan wangi-wangian yang disukai suaminya, Nabi Sallallahu Alaihi wa Sallam.

Namun ada perkara lain yang menyebabkan Saidatina Aisyah begitu istimewa di hati Rasulullah Sallallahu Alaihi wa Sallam sehingga membuatkan isteri-isteri baginda yang lain merasa cemburu melihat layanan istimewa baginda serta orang ramai terhadap Saidatina Aisyah yang pintar itu. Rasulullah lantas berterus terang,

“Janganlah kalian mengguris hatiku kerana Aisyah. Demi Allah, aku tidak pernah menerima wahyu ketika bersama isteri-isteri lain kecuali ketika aku bersama Aisyah.”

Tersentuh perasaan hati para ummahatul mukminin dek mendengarkan penjelasan Rasulullah. Sesalan menyelubungi hati mereka. Jika begitu sekali istimewanya Aisyah di sisi Allah Subhanahu wa Taala, mengapa pula mereka mempertikaikannya. Lantas perkara itu tidak lagi ditimbulkan setelah itu.

Sifat Cemburu

Aisyah radhiyallahu anha adalah seorang wanita pencemburu, hal ini terjadi karena begitu besar rasa cintanya kepada kekasihnya yaitu Rasulullah shalallahu alaihi wassalam.Nah, marilah kita hayati kisah baginda!

Dari Aisyah, bahwa Rasulullah SAW keluar dari rumahnya pada suatu malam. Aisyah menuturkan, “Maka aku pun menjadi cemburu kepada baginda sekiranya baginda mendatangi isteri yang lain. Kemudian beliau kembali lagi dan melihat apa yang terjadi pada diriku.

“Apakah engkau sedang cemburu?” tanya baginda.

“Apakah orang semacam aku ini tidak layak cemburu terhadap orang seperti engkau ?”

“Rupanya syaitan telah datang kepadamu”, sabda baginda.

“Apakah ada syaitan besertaku?’ tanyaku

“Tak seorangpun melainkan bersamanya ada syaitan” jawab baginda.

“Besertamu pula?” tanyaku.
“Ya, hanya saja Allah menolongku untuk mengalahkannya sehingga aku selamat”, jawab baginda.(ditakrij Muslim dan Nasa’i)

Dari Aisyah, dia berkata, “Aku tidak pernah melihat orang yang pandai masak seperti halnya Shafiyah. Suatu hari dia membuatkan makanan bagi Rasulullah SAW, yang ketika itu beliau di rumahku. Seketika itu badanku gemetar kerena rasa cemburu yang menggelegak. Lalu aku memecahkan bejana Shafiyah. Aku pun menjadi menyesal sendiri.

Aku berkata,”Wahai Rasulullah, apa tebusan atas apa yang aku lakukan ini?”

Baginda menjawab, “Bejana harus diganti dengan bejana yang sama, makanan harus diganti dengan makanan yang sama”, (ditakrij Abu Daud dan An-Nasa’i)

Dalam riwayat lain dari Anas bin Malik , dia menceritakan, Nabi SAW pernah berada disisi salah seorang isterinya. Kemudian seorang dari ummul mukminin mengirimkan satu mangkuk makanan. Lalu isteri Nabi yang berada dirumahnya memukul tangan Rasulullah sehingga mangkuk itu jatuh dan pecah.

Maka Nabi pun mengambil dan mengumpulkan makanan di dalamnya. Baginda berkata:”Ibumu cemburu, makanlah.”

Maka mereka pun segera memakannya. Sehingga baginda memberikan mangkuk yang masih utuh dari isteri dimana beliau berada, dan meninggalkan mangkuk yang telah pecah tersebut di rumah istri yang memecahkannya. (HR.Bukhari, Ahmad, Nasai dan Ibnu Majah)

Hadis senada diatas dengan beberapa tambahan, yaitu di dalam Ash-Shahih, dari hadits Humaid dari Anas Radhiyallahu anhu, dia berkata,” Ada di antara istri Nabi shalallahu alaihi wassalam yang menghadiahkan semangkuk roti dicampur kuah kepada baginda, ketika baginda berada di rumah istri beliau yang lain (Aisyah).

Aisyah menepis tangan pembantu yang membawa mangkuk, sehingga mangkuk itu pun jatuh dan pecah. Nabi SAW langsung memunguti roti itu dan meletakkan kembali diatas mangkuk, seraya berkata, “Makanlah. Ibu kalian sedang cemburu.”

Setelah itu baginda menunggu mangkuk pengganti dan memberikan mangkuk yang pecah itu kepada Aisyah”.(diriwayatkan oleh Bukhari, Tirmidzi, Ahmad, Abu Daud dan Nasa’i)

Begitupula kecemburuan Aisyah terhadap Shafiyah. Tatkala Rasulullah tiba di Madinah bersama Shafiyah yang telah dinikahinya, dan beliau berbulan madu bersamanya ditengah jalan, maka Aisyah berkata, “Aku menyamar lalu keluar untuk melihat.

Namun baginda mengenaliku. Baginda hendak menghampiriku, namun aku berbalik dan mempercepat langkah kaki. Namun baginda dapat menyusul lalu menahanku, seraya bertanya,”Bagaimana pendapatmu tentang dia?”

Aku menjawab, “Dia adalah wanita Yahudi di tengah para wanita yang menjadi tawanan” (ditakrij Ibnu Majah).

Aisyah Radhiyallahu anha pernah berkata, “Aku tidak pernah cemburu terhadap wanita seperti kecemburuanku terhadap Khadijah, karena Nabi SAW seringkali menyebut namanya.

Suatu hari baginda juga menyebut namanya, lalu aku berkata, “Apa yang engkau lakukan terhadap wanita tua yang merah kedua sudut mulutnya? Padahal Allah telah memberikan ganti yang lebih baik darinya kepadamu”.

Beliau bersabda, “Demi Allah, Allah tidak memberikan ganti yang lebih baik darinya kepadaku” (Diriwayatkan Bukhari)


22 responses to this post.

  1. Posted by king on February 21, 2011 at 8:45 am

    goodddddddddddddd

    Reply

  2. Posted by Anonymous on February 16, 2012 at 11:16 am

    baguslah awak ni.titew admire sangat , ustaz kita cakap blog awak sangat berguna untuk membantu anak anak remaja membanteras masalah yang dihadapi. semoga anda terus membakar semangat juang dalam diri remaja untuk menyemarakkan semangat kita. Terima kasih banyak banyak ke atas kesudian anda membantu kami.

    Majulah Anda Untuk Negara :)

    berkhidmat untuk negara,
    Anymous

    Reply

  3. Posted by Anonymous on December 31, 2012 at 11:57 am

    Assalamualaikum sahabat,8-)
    ana rasa anta tersalah taip tahun kelahiran Saidatina Aisyah tuh..
    Hijrah berlaku pada tahun 622M,8 tahun sebelum hijrah, bermakna 614M.
    kan?mgkin leh dibetolkan..8-)

    Reply

  4. maaf2… syukran tegur..

    Reply

  5. Posted by yanaa feqaa on March 21, 2013 at 9:02 pm

    i like this story……..

    Reply

  6. […] -Sumber-Sumber- Semoga kita semua boleh mencontohi beliau. Tak dapat banyak pun sikit pun ok ape NOTA KAT BAWAH : LIKE FB PAGE and FOLLOW TWITTER hihiNak review follower blog ke 3000 tapi tak jumpa link blognya. Kepada Ena Jailani kalau singgah blog ni kasi link blog […]

    Reply

  7. Posted by anati al-malik on July 24, 2013 at 1:36 pm

    btul ker aisyah ade sifat cemburu…

    Reply

    • ya..antaranya saidatina aisyah pernah mencemburui saidatina khadijah kerana saidatina khadijah sering disebut-sebut oleh baginda Nabi.

      Wallahualam.

      Reply

  8. Posted by wada on August 17, 2013 at 11:11 am

    saya pernah engar cerita ni.. bila baca cerita ni rupanya banyak kisah yang saya tak tahu..

    Reply

  9. ilmu yang sangat berguna.. mintak izin share cerita ni.. terima kasih.. :)

    Reply

  10. Goood.byk yg dipelajari😍

    Reply

  11. Posted by aisyah on November 9, 2013 at 9:30 pm

    nama saya juga aisyah..dan info berguna untuk saya.
    kerna saya anggap saidatina aisyah ini sbg sumber kekuatan atau inspirasi saya..saya mau jadi sepertinya..insya’allah..

    Reply

  12. Posted by paty tims on February 7, 2014 at 3:16 pm

    Fastabikul Qoirat.may ALLAH SWT bless U.

    Reply

  13. Posted by paty tims on February 7, 2014 at 9:25 pm

    Fastabikul khairat

    Reply

  14. blh saya tny apa petua kewanitaan saidatina aisyah…sya masih mencari….kerana petikan di atas mengelirukan saya….

    Reply

  15. Posted by Anonymous on March 9, 2014 at 1:49 pm

    dlm pperangan apa yg tlh beliau sertai ??

    Reply

  16. Posted by Anonymous on May 18, 2014 at 2:29 pm

    citer yg sgt menarik bgi sye

    Reply

  17. Posted by aleaa on August 29, 2014 at 3:11 pm

    wow .. teruja nye

    Reply

  18. Salam. Boleh minta salin maklumat? Terima kasih :D

    Reply

Your comments~

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s

Follow

Get every new post delivered to your Inbox.

Join 34 other followers

%d bloggers like this: